Ιστολόγιο

Το blog της κοινότητας

Φωτογραφία του Richard Fath

Συνάντηση με τον Joomler Richard Fath

Η επαγγελματική του δραστηριότητα δεν σχετίζεται με το Joomla. Ο Ρίτσαρντ ανακάλυψε το Joomla! προσπαθώντας να δημιουργήσει το προσωπικό του site και ενθουσιάστηκε: «Ένα CMS δωρεάν, ανοιχτού κώδικα που το τρέχουν εθελοντές και όποιος θέλει μπορεί να συνεισφέρει, να προτείνει και να παρέχει βελτιώσεις, και να βοηθά στην διόρθωση σφαλμάτων».

Το 2014, άρχισε να ασχολείται ως εθελοντής με ανοιχτά cases στο GitHub, και να υποβάλει patches, μέχρι που έλαβε μέρος σε ένα τοπικό J! Day στη Γερμανία, όπου ζει. Γνώρισε άλλους εθελοντές και έγινε πιο δραστήριος μέσα στην κοινότητα.

Ο Richard Fath είναι μέλος της Oμάδας Σφαλμάτων και της Ομάδας Συντήρησης CMS.

Απόδοση στα ελληνικά με βάση το άρθρο του Άρη Ντάτση στο Joomla! Community Magazine με τίτλο "Meet a Joomler: Richard Fath

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Είμαι 52 ετών, ελεύθερος και προέρχομαι από ένα μικρό χωριό κοντά στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, όπου και ζω ακόμη. Μια υπέροχη περιοχή που συστήνω σε όλους να επισκεφθούν.


Πώς ασχολήθηκες με το Joomla και την J! Κοινότητα;

Ποτέ δεν χρειάστηκε να έχω δικό μου site, μέχρι που θέλησα να ανεβάσω μερικά αρχεία mp3 της δικής μου μουσικής. Παρατήρησα ότι αυτό ήταν αδύνατο, διότι όλοι οι πάροχοι πλατφορμών μεταφόρτωσης, τουλάχιστον στη χώρα μου, υπέθεταν ότι οποιοδήποτε αρχείο ήχου ήταν παράνομη αντιγραφή κάποιου μουσικού κομματιού από λίστες επιτυχιών. Θα μπορούσα να φτιάξω ένα βίντεο με σταθερή εικόνα, αλλά μου φαινόταν τόσο ανόητο, που αποφάσισα να δημιουργήσω το δικό μου site.

Θα μπορούσα να είχα φτιάξει ένα στατικό site, αλλά ήμουν περίεργος με την τεχνολογία και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω ένα CMS. Δοκίμασα πρώτα το Drupal, αλλά δεν εξοικειώθηκα πραγματικά μαζί του.

Τότε βρήκα το Joomla! και γοητεύτηκα: Ένα CMS δωρεάν, ανοιχτού κώδικα, που το τρέχουν εθελοντές και όποιος θέλει μπορεί να συνεισφέρει, να προτείνει και να παρέχει βελτιώσεις, και να βοηθά στην διόρθωση σφαλμάτων.

Αποφάσισα λοιπόν να το χρησιμοποιήσω, και δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να αναφέρω το πρώτο μου πρόβλημα στο GitHub, να κάνω το πρώτο μου αίτημα και σιγά-σιγά να μπω στα βαθιά και να συνεισφέρω στο GitHub.


Με τι ασχολείσαι επαγγελματικά;

Η καθημερινή μου δουλειά δεν έχει καμία σχέση με ιστοσελίδες.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, δημιουργούσα και συντηρούσα για πολύ καιρό εφαρμογές λογισμικού για συστήματα Ελέγχου Δικτύου για δίκτυα μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αερίου, τηλεθέρμανσης ή νερού, εφαρμογές όπως Αυτόματος Έλεγχος Παραγωγής, Οικονομική Διανομή μονάδων ισχύος, πρόβλεψη φορτίου και ζήτησης με ANN, και πολλά άλλα.

Τώρα ασχολούμαι με την υποστήριξη λογισμικού στην ίδια επιχείρηση, Network Control. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζω διεθνείς πελάτες ή συναδέλφους στη διαμόρφωση των συστημάτων τους ή τη διερεύνηση πιθανών σφαλμάτων.

Αυτή η δουλειά απαιτεί γερή βασική γνώση όλων όσων σχετίζονται με υπολογιστές, δίκτυα υπολογιστών και βάσεις δεδομένων, η οποία φυσικά είναι χρήσιμη για τις συνεισφορές μου στο Joomla!.


Χρησιμοποιείς το Joomla με άλλους τρόπους;

Χρησιμοποιώ το Joomla! για την προσωπική μου ιστοσελίδα, έστω κι αν αυτό το site είναι τόσο στατικό και μικρό, που δεν χρειάζεται CMS. Αλλά με το Joomla! είμαι έτοιμος για την περίπτωση που κάποτε αποφασίσω να γίνω blogger.

Χρησιμοποιώντας αναπροσδιορισμούς (overrides), ήταν εύκολο να το προσαρμόσω στις ανάγκες μου. Με μια πρώτη ματιά μοιάζει με ένα τυπικό Protostar, αλλά αν κοιτάξει κανείς τις λεπτομέρειες, όπως τα πράσινα κουμπιά ή τα προγράμματα αναπαραγωγής ήχου και βίντεο σε HTML 5 ή τα ανοιχτά δεδομένα γραφήματος του Facebook, θα δεί ότι έχει κάποιες μικρές βελτιώσεις.

Έτσι, η ενημέρωση και η λειτουργία του έγινε ένα μικρό χόμπι, ενώ από καιρού σε καιρό εφαρμόζω κάτι νέο.

 
Συμμετέχεις στην Joomla! Κοινότητα, εκτός από την επίσημη θέση σου;

Μέχρι τα τέλη του 2019 επικεντρώθηκα στη συνεισφορά μου στο GitHub και δεν συμμετείχα τόσο πολύ στην κοινότητα, ακόμη και μετά από τη συμμετοχή μου στην Ομάδα Σφαλμάτων Joomla!, τον Απρίλιο του 2019.

Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, αφού το γερμανικό J and Beyond που πρόσφερε δωρεάν εισιτήρια για το JoomlaDay Γερμανίας, στο Gießen, ως ευχαριστώ για μια επείγουσα διόρθωση που υπέβαλα σε ένα bug, σε μια έκδοση 3.9.

Αυτή η εκδήλωση ήταν μεγάλο γεγονός. Γνώρισα από κοντά ανθρώπους, που ήξερα εδώ και χρόνια από το GitHub. Είδα επίσης ότι η κοινότητα είναι πολύ μεγαλύτερη, από εκείνους που ασχολούνται αποκλειστικά με το GitHub. Ήταν πολύ ενδιαφέρον που άκουσα επαγγελματίες δημιουργούς ιστοσελίδων και επεκτάσεων να μιλούν για τις ανάγκες τους και με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι συμβάλλω σε κάτι, που δεν είναι μόνο χόμπι, αλλά συντηρεί ανθρώπους οικονομικά.

Από τότε είμαι λίγο πιο ενεργός στην κοινότητα, π.χ. στο Glip στις τρέχουσες εκδηλώσεις Bugs and Fun at Home.
 

Πώς άλλαξε τη ζωή σου το Joomla!;

Αν το Joomla! άλλαξε τη ζωή μου, τότε συνέβη τόσο αργά που δεν το πρόσεξα, όπως ο βάτραχος σε μιά κατσαρόλα γεμάτη με νερό, που στην αρχή είναι κρύο, αλλά αργά αρχίζει και βράζει. Νομίζω ότι η συνεισφορά μου στο Joomla! με βοηθά τουλάχιστον να μην σπαταλάω πολύ χρόνο σε άχρηστα πράγματα, όπως στο να παρακολουθώ πολύ τηλεόραση.
 

Τι έμαθες ή / και κέρδισες προσωπικά με το να είσαι J! Εθελοντής;

Όντας εθελοντής ανάμεσα σε πολλούς άλλους από όλο τον κόσμο, έμαθα να έχω στο μυαλό μου ότι δεν ζουν όλοι οι άνθρωποι στην ίδια ζώνη ώρας. Αυτό με βοηθά και στην καθημερινή μου δουλειά.

Πρόσφατα, σε μια νοσταλγική στιγμή, ανέτρεξα στο πρώτο μου αίτημα για το Joomla! CMS στο GitHub, από το 2014.

Ήταν αστείο να βλέπω πώς έπρεπε να παιδεύομαι με τα τυπικά προβλήματα για αρχάριους. Και ήταν ωραίο να βλέπω πόση βοήθεια και συμβουλές έχω λάβει από άλλους εθελοντές.

Θα ήθελα να προτείνω σε κάθε έμπειρο συνεργάτη ή συντηρητή να το κάνει αυτό από καιρό σε καιρό, να ξανακοιτάζει το παλιό του υλικό από την αρχή. Βοηθά πολύ στο να είσαι πιο υπομονετικός με τους νέους συντελεστές και να τους δίνεις συμβουλές.

 

Θέλεις να συμμετάσχεις πιο ενεργά στην ελληνική κοινότητα του Joomla; Επικοινώνησε μαζί μας.

profile icon
Μαρία Μπώχερτ

Χρησιμοποιώ το Joomla! από πριν να είναι Joomla!, από τότε που ήταν mambo - κάπου 18 χρόνια. Οπαδός του open source, με βοηθάει πάντοτε να κάνω το επόμενο βήμα. Τα σκυλιά μου, το διάβασμα και η μουσική είναι η άλλη μισή ζωή μου.

 

Συντομεύσεις
Πρόσφατα Tutorials
Αναρτήσεις στο Blog

Το όνομα Joomla!™ και το λογότυπο χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μετά από περιορισμένη άδεια της Open Source Matters. Το joomla.gr δεν σχετίζεται με, ούτε υποστηρίζεται από, την Open Source Matters ή το Joomla!™ Project.
The Joomla!™ name and logo are used in the United States and other countries under limited license from Open Source Matters. joomla.gr is not associated with, nor endorsed by, Open Source Matters or the Joomla!™ Project.

Joomla.gr footer Logo

Δημιουργήθηκε με χρήση του Joomla! CMS

Κατασκευή - Συντήρηση - Φιλοξενία
Onscreen Web Services  &  Easylogic &  upward Digital

Στείλτε μας email ή ακολουθήστε μας