Ιστολόγιο

Το blog της κοινότητας

φωτογραφία της Elisa Foltyn ως αντιπροέδρου του Joomla.org

Συνεντεύξεις ηγετών: Elisa Foltyn

 "Το Joomla είναι ένα καταπληκτικό και ισχυρό σύστημα και έχει μια θαυμάσια κοινότητα", δήλωσε η Elisa Foltyn στο μανιφέστο της πριν από την εκλογή της ως Αντιπροέδρου του Joomla. Η Elisa σπούδασε μάρκετινγκ, καθώς και σχεδιασμό μέσων και έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη ιστοσελίδων. Γνωρίζει το Joomla, γνωρίζει την κοινότητα και ξέρει πώς να μεταφέρει το μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο, πράγμα που θα ήθελε να δει να συμβαίνει για το Joomla.

Στον ρόλο της ως Αντιπροέδρου θέλει απλώς να εκπροσωπεί όλους εμάς - την κοινότητα Joomla - αντί να είναι ηγέτης. Τι θέλει να βελτιώσει η Elisa; «Επικοινωνία μεταξύ εθελοντών, διαχείριση εθελοντών και συνεργασία», λέει. "Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να συνεργαστούν, να δώσουν εύσημα όπου πρέπει να γίνει και να γιορτάσουμε την επιτυχία."

Απόδοση στα ελληνικά με βάση το άρθρο της Anja de Crom στο Joomla! Community Magazine με τίτλο "Leadership Interviews: Elisa Foltyn


Συγχαρητήρια Elisa για τη νέα σου θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο! Τι σε έκανε να αποφασίσεις να διεκδικήσεις τη θέση του Αντιπροέδρου;

Στο παρελθόν έχω υποδειχθεί αρκετές φορές, αλλά στο διάστημα μεταξύ της τελευταίας μου υποψηφιότητας και τώρα έχω βιώσει ότι η εργασία ως εθελοντής στο Joomla δεν ήταν πάντα ευχάριστη για μένα. Προσωπικά δεν είχα πλέον καμία επιθυμία να το αντιμετωπίσω. Και για μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να έχεις μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία και δέσμευση, και πάνω απ 'όλα "παχύ" δέρμα που για μένα δεν ισχύει. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω πίσω, αν και δεν έφυγα ποτέ από το Joomla, επαγγελματικά. Το να παρακολουθώ απ' έξω τα τεκταινόμενα με διευκόλυνε να καταλάβω τους προβληματισμούς μου σχετικά με τις λιγότερο ευχάριστες πτυχές του Joomla και τις έθεσε σε άλλη οπτική ώστε αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι η αμφίδρομη επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει.

Η συμμετοχή μου στο φόρουμ για το μέλλον του Joomla (FftF), τον Ιανουάριο του 2020, πυροδότησε ξανά την επιθυμία μου να συμμετάσχω. Το FftF επαναφόρτισε το πάθος μου και έδειξε για άλλη μια φορά πόσο όμορφη μπορεί να είναι η ζωή εντός της κοινότητας. Πόση κατανόηση υπάρχει παρά τα εμπόδια, ότι ορισμένοι Joomlers έχουν φανταστικές "φωνές" και τελικά, όλοι έχουν τον ίδιο στόχο: να κάνουν το Joomla καλύτερο.

Πάντα ήμουν ενεργή σε πολλές ομάδες, αλλά το να είμαι μέλος μόνο σε μια ομάδα, για μένα, δεν λειτουργεί πολύ καλά. Με ενδιαφέρουν πάρα πολλά θέματα, οπότε θα ήθελα να είμαι σε όλες τις ομάδες ταυτόχρονα. Και αυτό πάλι, όμως, δεν λειτουργεί πολύ καλά λόγω χρόνου :-) Η θέση μου ως Αντιπροέδρου μου δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσω το ρόλο μου ως μια "μέλισσα που πηδά από λουλούδι σε λουλούδι" και η οποία διευκολύνει γόνιμα τις ομάδες μέσω αυτής της επίσημης ιδιότητας.


Πώς βλέπετε τον ρόλο σας ως Αντιπροέδρου, ειδικά επειδή η θητεία σας θα διαρκέσει μόνο έξι μήνες;

Βλέπω τον εαυτό μου ως ένα κανονικό, μέσο Joomler, ως μέλος της κοινότητας και όχι ως ηγέτη - δεν είμαι καλή ως "ηγέτης", είχα την ευακαιρία να το αποδείξω πολλές φορές στο παρελθόν. ;-)

Το βρίσκω δύσκολο να παρακινώ ανθρώπους να κάνουν κάτι επειδή απλά τους το ζητώ, δεν ξέρω πώς να «επιβάλλω τη βούλησή μου». Ξέρω ότι αν θέλω να επιτύχω κάτι, πρέπει να εμπλακώ εξ ιδίων, άμεσα. Έτσι, επιλέγω να ηγηθώ με τον παραδειγματισμό και θέλω να βοηθήσω τους άλλους να δίνουν, επίσης, ένα καλό παράδειγμα.

Η θητεία μου είναι περιορισμένη λόγω της μεταβατικής περιόδου, σκοπεύω όμως να βελτιώσω τον εαυτό μου μέσω των ενεργειών μου ώστε να επανεκλεγώ μετά από αυτούς τους αρχικούς 6 μήνες. Δεν κολλάω στον τίτλο, κολλάω στο Joomla Project και τους Joomlers. Θέλω το Joomla να είναι επιτυχημένο και διασκεδαστικό και μου αρέσει να συμμετέχω σε αυτό, με ή χωρίς επίσημο τίτλο.


Τι θα ήθελες να επιτύχεις κατά τη διάρκεια της θητείας σου; Και γιατί;

Το κύριο μέλημά μου, το οποίο ανέφερα και στο μανιφέστο μου, είναι η βελτίωση της επικοινωνίας εντός του project. Μερικοί τομείς της επικοινωνίας των κοινοτήτων με βλέπουν, δυστυχώς, σαν η συνεργασία μας να έχει πέσει σε τείχος. Έχω αναζητήσει επαγγελματικές "εξωτερικές" συμβουλές και θα ήθελα να συνεχίσω αυτήν την επιχειρηματική συμβουλευτική και επίσης να εντάξω και το διοικητικό συμβούλιο σε αυτή την πολιτική. Δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα από μόνη μου, αλλά μπορώ να παρουσιάσω και να συζητήσω έννοιες και τρόπους παροχής βοήθειας σε αυτόν τον τομέα.

Νομίζω ότι κάποιος που εμπλέκεται επαγγελματικά στην διαπολιτισμική επικοινωνία και στην επικοινωνία "ηγεσίας" μπορεί να βοηθήσει ώστε να οδηγηθούμε ξανά στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό το έργο είναι πολύ σοβαρό και μεγάλο για να επιλυθεί με μια πρόχειρη ιδέα. Κατά την ειλικρινή μου άποψη, θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά επιλύσιμο. Έχω δει παρόμοιο τρόπο εστίασης σε άλλα τμήματα, για παράδειγμα στην Παραγωγή. Δεδομένου ότι δεν είμαι μοναχικός πολεμιστής, υπάρχει ελπίδα να το δουλέψουμε μαζί.

Ο δεύτερος στόχος μου είναι να βοηθήσω στη βελτίωση της χρηστικότητας του Joomla. Η διδασκαλία μιας τάξης δεκαεπτά παιδιών, ηλικίας 10 έως 16 ετών, για μια ολόκληρη εβδομάδα για το Joomla και η κατασκευή ενός ιστότοπου αποκαλύπτει μερικές απροσδόκητες πληροφορίες. Υπάρχουν επαναλαμβανόμενες ανησυχίες, ερωτήσεις και παρεξηγήσεις σχετικά με το προϊόν. Οι αρχικές προσωπικές μου παρατηρήσεις επιβεβαιώθηκαν και επεκτάθηκαν στη φετινή πρωτοβουλία kids4opensource.de της γερμανικής κοινότητας, όπου αρκετοί εθελοντές του Joomla τους ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διδάξουν το Joomla στα παιδιά για μια ολόκληρη εβδομάδα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να καλωσορίσουμε και να φροντίσουμε το φρέσκο ​​αίμα και ταυτόχρονα αυτή η εκαπιδευτική δραστηριότητα μας προσέφερε πολλά και πολύτιμα για το μέλλον της Joomla, σχόλια. Αυτό δεν πρέπει να το αγνοήσουμε.

μαθητές σε τάξη μπροστά από υπολογιστές


Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Οποιαδήποτε ιδέα υπάρχει για τη βελτίωση της συνεργασίας και της επικοινωνίας βοηθάει. Και βοηθά επίσης αν αναρωτιέστε κάθε μέρα: είναι η συμπεριφορά μου σύμφωνη με τις βασικές αξίες του Joomla; Για εκείνους που δεν τις γνωρίζουν ακόμη, ή, τις έχουν ξεχάσει, οι βασικές μας αξίες είναι:

  • Ελευθερία
  • Ισότητα
  • Εμπιστοσύνη
  • Κοινότητα
  • Συνεργασία
  • Ευχρηστία
  • Διαφάνεια

Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά είναι πάντα δυνατό να απολογηθεί και να μεγαλώνει ατομικά από μέρα σε μέρα. Εάν αισθάνεστε ότι δεν ακούγεστε, μιλήστε με τους αρχηγούς της ομάδας σας και τους συντονιστές των τμημάτων. Προσπαθήστε να επιλύσετε τις συγκρούσεις πρόσωπο με πρόσωπο και όχι μέσω των social media ή δημόσιων κατακραυγών. Αν και είμαστε μια μεγάλη κοινότητα και η φιλία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη συμμετοχή όλων, σκεφτείτε επαγγελματικά και αναρωτηθείτε αν ορισμένες ενέργειες θα είχαν νόημα σε μια εταιρεία ή όχι.


Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις στα πλαίσια του νέου ρόλου σου ως Αντιπροέδρου;

Αυτήν τη στιγμή συμμετέχω στις πρώτες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και ελέγχω τα πρώτα μου ζητήματα. Δεν έχω αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, δεν υπήρξε παράδοση (αρμοδιοτήτων) ή κάτι τέτοιο. Είμαι ευχάριστος άνθρωπος και είμαι έτοιμη να υποστηρίξω το διοικητικό συμβούλιο όπου χρειαστεί. Το πρώτο ανεπίσημο καθήκον μου ήταν να διδάξω 32 παιδιά του Joomla πώς να φτιάχνουν ιστότοπους - αλλά αυτό θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς ανεξάρτητα από το νέο μου πόστο. Ανυπομονώ για τις επόμενες εργασίες και περιπέτειες με το αγαπημένο μου CMS. Επίσης, πρόσφατα προσχώρησα στην Ομάδα Επίλυσης Διενέξεων (Conflict Resolution Team) για να βοηθήσω στη διαχείριση και την επίλυση των καθυστερημένων ζητημάτων και για να βρω ανεξάρτητα άτομα ώστε να ασχοληθούν με την επίλυση εκκρεμών θεμάτων.


Οι γυναίκες συχνά δεν εκπροσωπούνται επαρκώς (αριθμητικά) σε τομείς του Open Source και πεδίων τεχνολογίας. Θεωρείς το Joomla διαφορετικό από αυτή την άποψη; Πώς βλέπεις την ισότητα στο Joomla;

Η ισότητα δεν αφορά μόνο το φύλο για μένα. Δεν είμαι οπαδός του να εστιάζουμε επάνω στο θέμα «φύλο». Η κοινότητα πρέπει να είναι ανοιχτή, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη φυλή, τη θρησκεία, την καταγωγή, το υπόβαθρο ή το επίπεδο δεξιοτήτων… Βλέπω πολλές δυνατότητες βελτίωσης όσον αφορά την ισότητα. Ειδικά όταν εξετάζονται θέματα στο GitHub. Εάν κάθε φωνή είχε την ίδια βαρύτητα, ο χειρισμός των απόψεων θα αντιμετωπίζονταν διαφορετικά.

Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, βλέπω πολλές γυναίκες στο Joomla ακόμη και σε ηγετικές θέσεις. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ποσοστώσεις. Στο Joomla δεν είχα ποτέ την αίσθηση ότι οι επιλογές βασίζονται στο φύλο, αλλά περισσότερο στην τήρηση των δεσμεύσεων και τα προσόντα του εθελοντή και μπορώ απλώς να ενθαρρύνω κυριολεκτικά όλους όσους ενδιαφέρονται για το Joomla και την κοινότητά του να συμμετάσχουν.


Πώς άλλαξε τη ζωή σου το Joomla; Ποια θεωρείς τα κυριότερα σημεία της δικής σου ιστορίας στο Joomla μέχρι στιγμής;

Ένα σημαντικό σημείο ήταν το πρώτο μου Joomla Event - το JoomlaDay Germany στην πατρίδα μου τη Νυρεμβέργη το 2013, όπου συναντήθηκα με όλα τα πρόσωπα πίσω από τις δημοφιλείς επεκτάσεις και τους ηγέτες της κοινότητας. Ήταν σαν σούπερ σταρ για μένα και πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ακόμη. Εάν δεν συμμετέχετε στην κοινότητα (ακόμη), δεν έχετε ιδέα για το πόσο προσιτή είναι η κοινότητά μας, αυτό φαίνεται να είναι ένα καλά προστατευμένο μυστικό. Μερικές φορές μου φαίνεται σχεδόν σαν να μην θέλουμε να μεγαλώσουμε εξαιτίας του φόβου ότι η φιλόξενη ομάδα δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Δεν πρέπει να ανησυχούμε γι' αυτό και σίγουρα να μην σταματήσουμε ποτέ την ανάπτυξη! Πήγα στο Wordcamp Germany πέρυσι, απλά για να δω τι κάνουν οι άλλοι και μπορώ να πω ότι: μια μεγάλη κοινότητα μπορεί, επίσης, να γιορτάζει και με μεγάλα πάρτι ;-)

Το άλλο σημαντικό ήταν να γράψω ένα βιβλίο σχετικό με το Joomla με τον David Jardin. Κρατώντας μια επιτομή του Joomla στο χέρι μου με το όνομά μου στο εξώφυλλο, είναι πραγματικά πολύ όμορφο. Και έμαθα πιο πολλά γράφοντας ακόμη και τα περιεχόμενα.

Το Joomla άλλαξε τη ζωή μου, έτσι ώστε να είναι η κύρια πηγή εισοδήματός μου. Οι φίλοι μου πάντα τονίζουν ότι σπάνια γνωρίζουν άτομο που αγαπά τη δουλειά του όπως εγώ. Αυτή είναι η αλήθεια: Μου αρέσει να παρέχω λύσεις με βάση το Joomla.


Κάτι άλλο που θέλεις να πεις στους αναγνώστες μας;

Εάν έχετε ποτέ κάποια ερώτηση ή θέλετε να μιλήσετε για κάτι ή έχετε μια ιδέα, απλώς επικοινωνήστε μαζί μου και θα αφιερώσω χρόνο για να απαντήσω και να συζητήσω μαζί σας. Ενδιαφέρομαι πραγματικά να μάθω τι συμβαίνει στην κοινότητά μας και είμαι ανοιχτή σε νέες ιδέες και προτάσεις.

Επίσης, θέλω να σας πω ότι όποιος θα σας έκανε μια "περίεργη" ερώτηση σε ένα φόρουμ ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον ενημερώνω ότι έχει τη δυνατότητα να γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου το 2034 ;-)

screenshot newbie

Θα ήθελα πολύ να βρω ένα ακόμη καλύτερο παράδειγμα στο archive.org, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ: αυτό το στιγμιότυπο οθόνης δείχνει μια ερώτηση στα γερμανικά, λίγους μήνες μετά την έναρξη του joomla. Το περιεχόμενο δεν έχει μεγάλη σημασία (εκτός από το "MOOOOPPP - δεν λειτουργεί).

 

Θέλεις να συμμετάσχεις πιο ενεργά στην ελληνική κοινότητα του Joomla; Επικοινώνησε μαζί μας.

Συντομεύσεις
Πρόσφατα Tutorials
Αναρτήσεις στο Blog

Το όνομα Joomla!™ και το λογότυπο χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μετά από περιορισμένη άδεια της Open Source Matters. Το joomla.gr δεν σχετίζεται με, ούτε υποστηρίζεται από, την Open Source Matters ή το Joomla!™ Project.
The Joomla!™ name and logo are used in the United States and other countries under limited license from Open Source Matters. joomla.gr is not associated with, nor endorsed by, Open Source Matters or the Joomla!™ Project.

Joomla.gr footer Logo

Δημιουργήθηκε με χρήση του Joomla! CMS

Κατασκευή - Συντήρηση - Φιλοξενία
Onscreen Web Services  &  Easylogic &  upward Digital

Στείλτε μας email ή ακολουθήστε μας