Ιστολόγιο

Το blog της κοινότητας

Joomla 4: Τι να περιμένουμε;

Joomla 4: Τι να περιμένουμε;

Χρησιμοποιώ το Joomla από τότε που ήταν Mambo. Αυτό το μήνα εγκατέστησα την έκδοση Joomla 4 "Beta Dev" και παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις νέες δυνατότητες, που κανονικά πρέπει να σας ενθουσιάσουν ...

Ξεκινήστε να ετοιμάζεστε για το Joomla 4

Είμαι ενθουσιασμένος. Έχω δει το Joomla να εξελίσσεται από τότε που χρησιμοποιούσα το Mambo, και τις τελευταίες εβδομάδες δοκιμάζω το Joomla 4 Beta Dev, ώστε να συντάξω αυτό το άρθρο για το Joomla Community Magazine (JCM). Και είμαι εντυπωσιασμένος. Είναι καλό. Σχεδόν πάνω από τον μέσον όρο. Αρχίστε να σκέφτεστε τι πρέπει να κάνετε για την αναβάθμισή σας. Υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα που χρειάζονται την προσοχή μας, οπότε εμπλακείτε, κυρίως ώστε να μπορέσω να ξεκινήσω το J4!

Υπάρχουν πολλές νέες δυνατότητες, αλλά μερικές αλλάζουν τον τρόπο, που θα χρησιμοποιείτε το Joomla στο μέλλον.

Απόδοση στα ελληνικά με βάση το άρθρο του Patrick Jackson στο Joomla! Community Magazine με τίτλο "Joomla 4: What to expect?

Ροή εργασίας

Το Workflow V2 μόλις συγχωνεύτηκε στο πιο πρόσφατο πακέτο beta dev και είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που περίμενα να δω στο Joomla από το J1.0. Το ότι υπάρχει στον πυρήνα θα αλλάξει τον τρόπο, που σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε το Joomla, για μια ποικιλία από εκδόσεις έργων.

Ακόμα κι αν είστε ένας blogger, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Ροή Εργασίας, για να βελτιώσετε τη δική σας δημιουργική διαδικασία. Κατασκευάζετε ένα site για μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση; Τότε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Ροή Εργασίας, για να δημιουργήσετε μια διαδικασία σύνταξης με βήματα δράσης κατά τη διαδικασία δημοσίευσης. Είναι τελικά η καθοριστική αλλαγή; Μεγάλες επιχειρήσεις - εταιρείες, ΜΚΟ, NFP, η κυβέρνηση, υπηρεσίες - μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Ροή Εργασίας του Joomla 4, για τη διαχείριση της ανάπτυξης περιεχομένου τους σε ολόκληρο τον ιστότοπο.

Από τη διαχείριση περιεχομένου που δημιουργείται από τον χρήστη, ως τον προγραμματισμό και την προβολή των ενημερωτικών δελτίων COVID-19 του CEO (λαμβάνετε πολλά παρόμοια τα τελευταία χρόνια;), οι μεγαλύτεροι οργανισμοί μπορούν να προσαρμόσουν τη διαδικασία στις οργανωτικές τους ανάγκες.

Αφού διάβαζα γρήγορα τα έγγραφα και είδα τα σενάρια που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, εγκατέστησα γρήγορα το Joomla 4 (περισσότερα παρακάτω) και άρχισα να προσθέτω στοιχεία σε μια ροή εργασίας για το δικό μου blog.

Σε λιγότερο από μία ώρα, ρύθμισα και δοκίμασα τη ροή εργασίας μου, καταλήγοντας σε 8 στάδια και 11 μεταβάσεις, που θα βοηθήσουν να αυτοματοποιήσω τον τρόπο, με τον οποίο δημοσιεύονται τα άρθρα μου:

 • Τα στάδια ρυθμίζουν το βήμα της ροής εργασίας. Ξεκίνησα με ένα στάδιο Ιδέα, κατόπιν μεταφέρω το Πρώτο και Τελικό Πρόχειρο, πριν αυτά μεταβούν στους Συντάκτες. Στη συνέχεια, μπορούν να το στείλουν πίσω στον Συγγραφέα για έλεγχο ή να το μεταφέρουν στην ομάδα Εκδοτών, για να προγραμματίσουν και να δημοσιεύσουν το άρθρο. Μόλις δημοσιευτεί, ένα τελικό στάδιο μετατρέπει το άρθρο στο EOL σε Αρχειοθετημένο.

Στάδια Ροής Εργασίας - Joomla 4 Workflow 

Τα Στάδια καθορίζουν σε ποιό στάδιο βρίσκεται το περιεχόμενο στη ροή εργασίας σας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα ροής εργασίας blog, που εφαρμόζω στο site μου.

 • Οι μεταβάσεις κινούν το άρθρο μέσω της ροής εργασίας. Έτσι, καθώς το άρθρο πρέπει να περάσει στα παραπάνω στάδια, οι μεταβάσεις είναι διαθέσιμες στο άρθρο και, στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε την επόμενη μετάβαση από τις διαθέσιμες επιλογές στο τρέχον στάδιο. Για παράδειγμα, μετά τη δημοσίευσή τους, υπάρχουν διαθέσιμες μεταβάσεις για Προβολή ή Κατάργηση Προβολής του άρθρου, Κατάργηση Δημοσίευσης για επεξεργασία ή Αρχειοθέτηση του άρθρου.

Workflow Transitions - Joomla 4 Workflow transitions

Όταν επιλεγούν, οι μεταβάσεις αλλάζουν το στάδιο και, προαιρετικά, τις καταστάσεις δημοσίευσης και προβολής.

 • Στη συνέχεια, μπορώ να ρυθμίσω τους χρήστες μου στις ομάδες ελέγχου πρόσβασης Συγγραφέα, Συντάκτη και Εκδότη, και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στις μεταβάσεις για τις οποίες έχουν άδεια. Έτσι, οι Συγγραφείς μπορούν να μετακινήσουν το άρθρο από το Ιδέα έως το Έτοιμο για Επεξεργασία, παρακολουθώντας παράλληλα τα άρθρα τους στο Πρώτο Πρόχειρο και στο Τελικό Πρόχειρο, καθώς ολοκληρώνουν την ανάπτυξη του περιεχομένου τους.

Workflow Permissions - Joomla 4 Workflows 

 • Κοθορίστε τα δικαιώματα πρόσβασης στη μετάβαση σε κάθε ομάδα χρηστών, όπου θέλετε αυτή να είναι διαθέσιμη.
 • Μόλις διαμορφωθεί η ροή εργασίας σας, την αναθέτετε μέσω των ρυθμίσεων κατηγορίας.
 • Όταν αρχίζετε να δημιουργείτε ένα άρθρο στην κατηγορία, όπου έχετε αναθέσει τη ροή εργασίας, θα δείτε τις Μεταβάσεις να αναγράφονται στην καρτέλα Περιεχόμενο.

Workflow Transitions are then able to be selected in the article on the Content tab.

Είναι μια δυνατότητα, που μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο να την κατανοήσετε πλήρως. Θα προσθέσω περισσότερα άρθρα και εκπαιδευτικά προγράμματα στο JCM, διότι το θεωρώ ως ένα από τα χαρακτηριστικά, που θα κάνουν τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν το Joomla.

Μάθετε περισσότερα για τον τρόπο χρήσης των νέων δυνατοτήτων της Ροής Εργασίας στην Τεκμηρίωση Joomla.

Διαχειριστής Πολυμέσων

Όταν είδα τη σύντομη λίστα δυνατοτήτων στην ανακοίνωση της έκδοσης Alpha 11 του Αυγούστου, η επόμενη που μ’ εντυπωσίασε ήταν ο νέος Διαχειριστής Πολυμέσων.

Μ’ ενοχλούσε πάντα όταν έπρεπε πρώτα να διαγράψω τα περιεχόμενα των φακέλων, προτού να μπορώ να διαγράψω τους φακέλους, ή όταν έπρεπε να επεξεργαστώ τοπικά και να ανεβάσω ξανά μια εικόνα για κάτι μικρό, όπως περικοπή ή αλλαγή μεγέθους.

Για πολλούς χρήστες, το πρόγραμμα Περιήγησης Αρχείων JCE είχε αντικαταστήσει τον Διαχειριστή Πολυμέσων σε παλαιότερες εκδόσεις του Joomla.

Αυτές οι ενοχλήσεις θα γίνουν μια μακρινή ανάμνηση.

Ήδη από το πρώτο κλικ, ο Διαχειριστής Πολυμέσων μοιάζει ευθύς και απλός. Μεταφορά και απόθεση πολλών αρχείων για μεταφόρτωση. Επιλογή πολλών αρχείων και φακέλων (με περιεχόμενο) και απρόσκοπτη διαγραφή τους. Εμφάνιση αρχείων σε πλέγμα μικρογραφιών ή σε λίστα, και εμφάνιση ακόμη και των ιδιοτήτων του αρχείου.

Delete files and folders without needing to empty a folder first.

Μπορείτε επίσης να επεξεργαστείτε μια εικόνα, να περικόψετε, να αλλάξετε το μέγεθος ή να την περιστρέψετε απευθείας από τον Διαχειριστής Πολυμέσων

Edit images directly in the Media Manager

Καθαρός. Γρήγορος. Συναρπαστικός.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τώρα το Joomla 4 δωρεάν στο launch.joomla.org και να δείτε το Media Manager ζωντανά.

Εγκατάσταση

Όταν η ανάρτηση του προγραμματιστή ανέφερε "Εγκαταστήστε το Joomla εν ριπή οφθαλμού", ήμουν περίεργος. Ο Brian Teeman, στο JoomlaDay στη Μελβούρνη το 2013, αστειευόταν για το πώς θα μπορούσε να εγκαταστήσει το Joomla 3 σε 14 δευτερόλεπτα (έχοντας ήδη δημιουργήσει τη βάση δεδομένων MySQL).

10 δευτερόλεπτα;

Με αρκετές εγκαταστάσεις στο ενεργητικό μου, θα το κατεβάσω εύκολα σε 10 δευτερόλεπτα. Έχει σίγουρα λιγότερες ερωτήσεις και λιγότερα πράγματα που πρέπει να ελέγξω από το Joomla 3.

Βέβαια, χρειάστηκαν λίγα δευτερόλεπτα για να αποσυμπιέσω το πακέτο Joomla στον Διαχειριστή Αρχείων του cPanel, και μερικά ακόμη στον Οδηγό Βάσεων Δεδομένων MySQL.

Αλλά μόλις ενεργοποίησα την εγκατάσταση, έκανα κλικ στο "Κατάργηση φακέλου εγκατάστασης" και μπήκα στο διαχειριστικό εργαλείο σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Πολύ πολύ περισσότερα ...

Έρχονται πολύ περισσότερα στο Joomla 4 και ανυπομονώ να τα βρω και να τα μοιραστώ με την ευρύτερη κοινότητα του Joomla, όσο πλησιάζει η κυκλοφορία του.

Ορισμένες άλλες δυνατότητες που μαθαίνω, ώστε να συντάξω περισσότερα άρθρα στο JCM, περιλαμβάνουν:

   • Επισκόπιση των νέων Υπηρεσιών Web του Joomla 4 – αυτό σημαίνει ότι το Joomla μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυνητικά ως "ακέφαλο CMS";
   • Πρότυπα email HTML - καταφέρατε να προσαρμόσετε τις επικοινωνίες μέσω email του site σας με παρακάμψεις γλώσσας… αλλά στο Joomla 4 μπορείτε να ζωντανέψετε τα μηνύματά σας, μορφοποιώντας τα με HTML.
   • Ενημέρωση Αναπροσδιορισμών (overrides) - Το Joomla 4 διαθέτει πλέον ένα εργαλείο, που ελέγχει ότι οι παρακάμψεις σας είναι ενημερωμένες, με βάση τις αλλαγές στην τελευταία έκδοση του Joomla.

Προσθέστε τις βελτιωμένες δυνατότητες για προσβασιμότητα και ασφάλεια, ένα βελτιωμένο και διευρυμένο CLI, μια καθαρότερη βάση κώδικα, και θα δείτε γιατί πολλές συνεισφορές από πολλούς εθελοντές που εργάστηκαν για πολλές ώρες, βλέπουν ήδη το Joomla 4 να έρχεται.

Όλοι οι κύριοι προγραμματιστές επεκτάσεων μετεγκατάστασης εργάζονται τώρα, για να παράξουν εργαλεία για τη μετεγκατάσταση sites από το Joomla 1.5 στο Joomla 3.10 και στο Joomla 4.0, οπότε και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το Joomla 4.0.

 

Θέλεις να συμμετάσχεις πιο ενεργά στην ελληνική κοινότητα του Joomla; Επικοινώνησε μαζί μας.

profile icon
Μαρία Μπώχερτ

Χρησιμοποιώ το Joomla! από πριν να είναι Joomla!, από τότε που ήταν mambo - κάπου 18 χρόνια. Οπαδός του open source, με βοηθάει πάντοτε να κάνω το επόμενο βήμα. Τα σκυλιά μου, το διάβασμα και η μουσική είναι η άλλη μισή ζωή μου.

Συντομεύσεις
Πρόσφατα Tutorials
Αναρτήσεις στο Blog

Το όνομα Joomla!™ και το λογότυπο χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μετά από περιορισμένη άδεια της Open Source Matters. Το joomla.gr δεν σχετίζεται με, ούτε υποστηρίζεται από, την Open Source Matters ή το Joomla!™ Project.
The Joomla!™ name and logo are used in the United States and other countries under limited license from Open Source Matters. joomla.gr is not associated with, nor endorsed by, Open Source Matters or the Joomla!™ Project.

Joomla.gr footer Logo

Δημιουργήθηκε με χρήση του Joomla! CMS

Κατασκευή - Συντήρηση - Φιλοξενία
Onscreen Web Services  &  Easylogic &  upward Digital

Στείλτε μας email ή ακολουθήστε μας