Ιστολόγιο

Το blog της κοινότητας

Joomla 4: πώς συνεχίζουμε μετά τη beta;

Joomla 4: πώς συνεχίζουμε μετά τη beta;

Μετά τη δημοσίευση της Joomla 4 beta, το ερώτημα των περισσότερων πότε θα πρέπει να περιμένουμε τη stable έκδοση. Θα σας πω ένα μικρό μυστικό, κάτι που οι άλλοι στην παραγωγή δεν θα σας πουν ποτέ. Πότε θα είναι έτοιμο το Joomla 4; Είναι απλό: όταν θα έχει δοκιμαστεί πλήρως και θα έχουν διορθωθεί τα όλα τα σφάλματα.

Εναπόκειται σε εμάς πότε θα είναι έτοιμο το J4

Αυτό μοιάζει με υπεκφυγή, θα μπορούσατε να πείτε, αλλά είναι πραγματικότητα: είναι εξίσου στα χέρια σας, όσο και στα δικά μου, το πότε θα είναι έτοιμη η Joomla 4 stable. Χρειαζόμαστε επειγόντως δοκιμαστές. Αλλά πριν νομίσετε ότι αυτό αφορά ένα κόσμο ακατάληπτων κομπιουτεράδων και όχι τον μέσο χρήστη του Joomla, συνεχίστε παρακάτω, καθώς αυτή είναι συχνά η υπόθεση, αλλά ποτέ η αλήθεια.

Απόδοση στα ελληνικά με βάση το άρθρο του Philip Walton στο Joomla! Community Magazine με τίτλο "Joomla 4: Are we there yet?

"Μα δεν είμαι προγραμματιστής, δεν μπορώ να γράψω κώδικα, δεν…"

Λοιπόν, έχω νέα για εσάς: εάν πιστεύετε ότι οι υπεύθυνοι δοκιμών πρέπει μπορούν να διαβάζουν ή να γράφουν κώδικα, δεν είναι έτσι. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες δοκιμές που είναι πιο κατάλληλες για προγραμματιστές, οπότε αφήστε τους να αντιμετωπίσουν αυτές τις δοκιμές. Αυτό που χρειαζόμαστε απαραίτητα είναι άτομα που μπορούν απλά να προσθέσουν άρθρα, χρήστες, να πλοηγηθούν ως διαχειριστές ενός Joomla site και να κάνουν σχόλια, ώστε να ενημερώσουν τους προγραμματιστές εάν το Joomla δεν συμπεριφέρεται σωστά και σε ποιό σημείο.

Εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι ότι μπορείτε να δοκιμάσετε;

Ακόμα δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε; Φοβάστε ότι θα γελοιοποιηθείτε; Ή θα σας τιμωρήσει κάποιος; Λοιπόν, δεν θα συμβεί αυτό. Έχουμε δημιουργήσει κάποιες τρέχουσες συναντήσεις που είναι φιλικές προς τους αρχάριους, ενθαρρύνοντας όσους βρίσκονται στο πρώτο βήμα της δοκιμαστικής σκάλας να ανεβούν στο πλοίο. Όσοι είναι πιο έμπειροι, μπορούν να συμμετέχουν στο ρυθμό και το επίπεδό τους. Υπάρχει χώρος για όλους σε όλα τα σετ δεξιοτήτων.

Bugs and Fun @Home: κάθε Σάββατο

Καταρχήν, τρέχουμε εβδομαδιαίες συναντήσεις Bugs and Fun @Home.

Τα Bugs and Fun @Home πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο. Μπορείτε να συμμετάσχετε στη συνάντηση μέσω Zoom ή Meet ή οποιασδήποτε πλατφόρμας χρησιμοποιούμε εκείνη τη στιγμή. Το έγγραφο στη διεύθυνση https://docs.joomla.org/Bugs_%26_Fun_@Home αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες.

Επιπλέον, το RingCentral (που εξακολουθεί να αναφέρεται ως Glip) διαθέτει ένα συγκεκριμένο κανάλι Bugs and Fun @Home, που χρησιμοποιούμε κάθε εβδομάδα.

Δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο από έναν συνδεδεμένο υπολογιστή / φορητό υπολογιστή.

Όλες οι λεπτομέρειες βρίσκονται σε αυτό το έγγραφο: https://docs.joomla.org/Bugs_%26_Fun_@Home. Συνοδεύει τις εκδηλώσεις και αποτελεί μιά πηγή που εμπλουτίζεται διαρκώς με όλα τα πράγματα που σχετίζονται με την παραγωγή και παράδοση των J3.x και J4.

Αυξάνουμε τη διάρκεια των συναντήσεων από βδομάδα σε βδομάδα. Διαθέτουμε κανάλια που είναι ανοιχτά από τις 21:00 UTC την Παρασκευή μέχρι το Σάββατο, ενώ οι οικοδεσπότες εναλλάσσονται ανάλογα με την ώρα στον πλανήτη. Αυτό επιτρέπει τη συμμετοχή σε μια πραγματικά παγκόσμια κοινότητα.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να βοηθήσετε το J!4;

Να συμμετέχετε: θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας Explorer, Adventurer, ή Conqueror;

Στις εκδηλώσεις Pizza, Bugs and Fun υπάρχουν ετικέτες που περιγράφουν διαφορετικά επίπεδα εργασιών. Έχουμε διατηρήσει τα ίδια ονόματα με τις εκδηλώσεις Pizza, Bugs και Fun για τις συναντήσεις Bugs and Fun @Home. Έχουν ως εξής:

Explorer: Σύνταξη, επανεξέταση, ενημέρωση και βελτίωση τρεχόντων εγγράφων. Καθώς και μετάφραση εγγράφων σε διαφορετικές γλώσσες.

Adventurer: Δοκιμές σε διορθωτικές προσθήκες (patches).

Conqueror: Δημιουργία αιτημάτων (pull requests).

Αποκτήστε εμπιστοσύνη και συντροφικότητα. Βοηθήστε στην κυκλοφορία του J!4

Η συμμετοχή σε αυτές τις συναντήσεις θα σας δώσει την αυτοπεποίθηση να κάνετε περισσότερα. Εγώ ο ίδιος έχω μάθει τόσα πολλά από την καλοσύνη αυτών που βρίσκονται στο chat room, και είναι φυσικά σωστό να δώσω πράγματα πίσω στην κοινότητα. Θα συναντήσετε πολλούς από τους ανθρώπους που εργάζονται για να κυκλοφορήσει το J4, και εσείς οι ίδιοι θα συμμετέχετε στην προσπάθεια να παραδοθεί νωρίτερα.

"Τα Αγγλικά μου δεν είναι καλά." Πρόστιμο. Τα ιταλικά μου είναι ανύπαρκτα, γι 'αυτό δημιουργήσαμε μια παράπλευρη αίθουσα για εκείνους που είναι πιο άνετοι στα ιταλικά. Αν γνωρίζετε άλλους, που μιλούν τη γλώσσα σας και συμμετέχουν στις συναντήσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή αίθουσα για εσάς, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον στη μητρική σας γλώσσα.

Σας βάλαμε, λοιπόν, σε πειρασμό να μπείτε σε βαθιά νερά;

Εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι για το τι μπορείτε να κάνετε;

Απλά ρωτήστε. Εάν επικοινωνήσετε μαζί μου απευθείας (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και μου πείτε με τι νιώθετε άνετα ή πώς θα θέλατε να συμμετάσχετε, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να σας βοηθήσω, ώστε να μπορείτε να συνεισφέρετε στο Joomla! Project.

Για να εγγραφείτε στο RingCentral και το κανάλι Bugs and Fun @Home, στείλτε μου email και θα σας προσθέσω.

Η διαδικασία

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στις διαδικασίες που σχετίζονται με την κυκλοφορία του J4, ώστε να μπορείτε να δείτε πώς συνδυάζονται όλα τα παραπάνω.

  1. Κάποιος ζητά μια νέα δυνατότητα ή αναφέρει ένα σφάλμα και δημοσιεύει μια περιγραφή του ζητήματος στο GitHub: https://github.com/joomla/joomla-cms/issues ή στον ιχνηλάτη ζητημάτων (issue tracker).
  2. Ένας εθελοντής αναλαμβάνει το ζήτημα και δημιουργεί ένα Αίτημα (Pull Request - PR), ώστε να ενεργοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα ή να διορθώσει ένα σφάλμα: https://github.com/joomla/joomla-cms/pulls.
  3. Μετά την υποβολή του, το PR ελέγχεται με κάποιες αυτοματοποιημένες δοκιμές. Εάν περάσει αυτές τις δοκιμές, τότε μπορεί να εφαρμοστεί ως "διόρθωση/προσθήκη (patch)" στο Joomla από μιά ειδική εφαρμογή, τον Δοκιμαστή Διόρθωσης/Προσθήκης του Joomla (Joomla Patchtester): https://github.com/joomla-extensions/patchtester
  4. Προτού γίνει αποδεκτό στον πυρήνα, πρέπει να δοκιμαστεί από τουλάχιστον 2 άτομα, που θα επιβεβαιώσουν ότι κάνει αυτό που έχει σχεδιαστεί να κάνει, και δεν προκαλεί άλλα προβλήματα.
  5. Μετά από δύο επιτυχημένες δοκιμές, ένας από τους Συντηρητές CMS θα εξετάσει μια τελευταία φορά το PR.
  6. Στη συνέχεια, το PR προστίθεται (συγχωνεύεται) στο συγκεκριμένο τμήμα του Joomla (κλάδος - branch) στη σωστή έκδοση Joomla.
  7. Τέλος, η νέα δυνατότητα πρέπει να τεκμηριωθεί στο https://docs.joomla.org/.

Παραπάνω εμφανίζονται πολλές ευκαιρίες, όπου μπορείτε να βοηθήσετε και να κάνετε τη διαφορά. Παρατηρήστε ότι πολλά τμήματα της διαδικασίας δεν απαιτούν κωδικοποίηση, απλώς τη δυνατότητα ανάγνωσης, παρακολούθησης οδηγιών και αναφοράς του τι συνέβη.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να βοηθήσετε στον έλεγχο;

Έλεγχος Υποψήφιων Εκδόσεων (Release Candidates) της έκδοσης 3.9.x κάθε έξι εβδομάδες

Έχουμε έναν κύκλο 6 εβδομάδων για τις υποψήφιες εκδόσεις της 3.9.x . Θυμάστε όταν το site σας λέει ξαφνικά ότι υπάρχει νεότερη έκδοση και πρέπει να το ενημερώσετε; Λοιπόν, πριν αυτές οι εκδόσεις φτάσουν στο site σας, μια ομάδα ανθρώπων και ένας επικεφαλής έκδοσης συμμετέχoυν στην προετοιμασία τους.

Ο επικεφαλής έκδοσης δημιουργεί τη νέα ενημέρωση με όλες τις διορθώσεις/προσθήκες (patches) που έχουν συλλεγεί τις προηγούμενες πέντε εβδομάδες και ενημερώνει την Ομάδα Έκδοσης CMS. Η δουλειά της Ομάδας Έκδοσης είναι να δοκιμάσει την έκδοση αυτή σε μεγαλύτερα sites Joomla και να δει ότι παίζει καλά με τα πρότυπα και τις επεκτάσεις που βρίσκονται στη σφαίρα του Joomla.

Μπορείτε να βοηθήσετε. Ρίξτε μια ματιά στο Έλεγχο προ-έκδοσης (docs.joomla.org/Pre-Release_Testing) για όλες τις εύκολες λεπτομέρειες.

Εάν δεν διαθέτετε site για δοκιμή, τότε μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση ως υπερχρήστης σε ένα site ανάπτυξης (που δημιουργεί η Ομάδα) και μπορείτε να κάνετε δοκιμές σε πράγματα από τη λίστα ελέγχου, που παρέχεται για κάθε έκδοση. Αυτό βοηθά να βεβαιωθούμε ότι έχουν δοκιμαστεί οι προβληματικές περιοχές.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής έκδοσης ερωτάται εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς, που πρέπει να καλυφθούν κατά τη δοκιμή. Γνωρίζουν ποιες πτυχές του κώδικα έχουν αλλάξει και πού βρίσκονται τα πιθανά προβλήματα. Η Ομάδα Έκδοσης CMS ελέγχει επίσης τις σημειώσεις, που ενδεχομένως συνοδεύουν κάθε διόρθωση/προσθήκη (patch).

Πολλά χέρια κάνουν τη δουλειά πιο εύκολη, και αυτή τη στιγμή απομένουν να γίνουν λίγα μόνο πράγματα σ’ αυτό το ζωτικής σημασίας έργο. Έτσι, εάν διαθέτετε μία ή δύο ώρες κάθε 6 εβδομάδες, θα μπορούσατε να κάνετε τη διαφορά και να βοηθήσετε στη μείωση των σφαλμάτων σε κάθε έκδοση.

Κρατήστε επαφή

Η συμμετοχή σας στο κανάλι Bugs and Fun @Home RingCentral θα σας κρατά ενήμερους σχετικά με τις εξελίξεις τόσο στις δοκιμές Joomla 4, όσο και στις δοκιμές των Υποψήφιων Εκδόσεων (Candidate Releases) του Joomla 3. Να έρχεστε συχνά στο Glip / RingCentral και να μένετε σε επαφή με την κοινότητά σας!

Ακολουθήστε επίσης το Joomla! Project στο Facebook (https://www.facebook.com/joomla) και το Twitter (https://twitter.com/joomla) ή άλλα κανάλια κοινωνικών μέσων (δείτε το footer του προτύπου), ώστε να παρακολουθείτε τι συμβαίνει, πότε γίνεται η Δοκιμή της προ-έκδοσης και πολλά άλλα.

Λοιπόν, για να επιστρέψουμε στην αρχική ερώτηση, "Πότε θα βγει το J!4;" Με τη βοήθειά σας, θα βγει νωρίτερα από ό,τι χωρίς τη δική σας βοήθεια στις δοκιμές, στην ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων και στην τελική κυκλοφορία.

 

Θέλεις να συμμετάσχεις πιο ενεργά στην ελληνική κοινότητα του Joomla; Επικοινώνησε μαζί μας.

profile icon
Μαρία Μπώχερτ

Χρησιμοποιώ το Joomla! από πριν να είναι Joomla!, από τότε που ήταν mambo - κάπου 18 χρόνια. Οπαδός του open source, με βοηθάει πάντοτε να κάνω το επόμενο βήμα. Τα σκυλιά μου, το διάβασμα και η μουσική είναι η άλλη μισή ζωή μου.

Συντομεύσεις
Πρόσφατα Tutorials
Αναρτήσεις στο Blog

Το όνομα Joomla!™ και το λογότυπο χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μετά από περιορισμένη άδεια της Open Source Matters. Το joomla.gr δεν σχετίζεται με, ούτε υποστηρίζεται από, την Open Source Matters ή το Joomla!™ Project.
The Joomla!™ name and logo are used in the United States and other countries under limited license from Open Source Matters. joomla.gr is not associated with, nor endorsed by, Open Source Matters or the Joomla!™ Project.

Joomla.gr footer Logo

Δημιουργήθηκε με χρήση του Joomla! CMS

Κατασκευή - Συντήρηση - Φιλοξενία
Onscreen Web Services  &  Easylogic &  upward Digital

Στείλτε μας email ή ακολουθήστε μας