Ιστολόγιο

Το blog της κοινότητας

banner για τον έλεγχο ενημέρωσης στο Joomla 3.10

Το Joomla 3.10 και ο έλεγχος ενημέρωσης

Το Joomla 4 πλησιάζει, με την έκδοση Beta να έχει ήδη δημοσιευθεί, αλλά, ταυτόχρονα, οι συντελεστές του Joomla εργάζονται σκληρά για να αναπτύξουν μια άλλη σημαντική έκδοση: το Joomla 3.10.

Το Joomla 3.10 έχει ανακοινωθεί ως "έκδοση Γέφυρα", μια έκδοση που έχει διάφορους σκοπούς: θα είναι το τελευταίο ορόσημο της σειράς Joomla 3.x και θα ενεργεί ως η ενδιάμεση έκδοση για τα sites εκείνα, που θα αναβαθμιστούν στη σειρά 4.x. Το κύριο χαρακτηριστικό του Joomla 3.10 θα είναι ο λεγόμενος "Έλεγχος Ενημέρωσης", μια σειρά από ελέγχους και επαληθεύσεις για τη δοκιμή της συμβατότητας του site με τη σειρά Joomla 4.x, ώστε να προγραμματιστεί και να αντιμετωπιστεί σωστά η μετάβαση στη νέα μεγάλη έκδοση του CMS.

Δεδομένης της σημασίας αυτών των ενδιάμεσων βημάτων κατά την προετοιμασία για τη μετάβαση στο Joomla 4, αποφασίσαμε να θέσουμε μερικές ερωτήσεις σχετικά με το Joomla 3.10 στον υπεύθυνο της έκδοσης, τον Tobias Zulauf, για πολλά χρόνια συνεργάτη του Joomla και προγραμματιστή.

Καταρχάς, ευχαριστούμε τον Tobias για το χρόνο που αφιέρωσε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

  

Απόδοση στα ελληνικά με βάση το άρθρο του Luca Marzo στο Joomla! Community Magazine με τίτλο "Joomla 3.10 and the Update Checker

 

Ποιο είναι το κύριο αντικείμενο του Joomla 3.10;

Το κύριο αντικείμενο του Joomla 3.10 είναι ότι αποτελεί την τελευταία δευτερεύουσα έκδοση του 3.x, μια αποκλειστική έκδοση συμβατότητας και το σημείο εκκίνησης για οποιαδήποτε αναβάθμιση από το Joomla 3 στο Joomla 4.

Πότε μπορούμε να περιμένουμε την έκδοση 3.10;

Το Joomla 3.10 έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει ταυτόχρονα με το Joomla 4.0.

Μόλις κυκλοφορήσει η έκδοση 3.10, τι πρέπει να κάνουμε ως χρήστες;

Για οποιονδήποτε site 3.x, αποτελεί μια απλή αναβάθμιση στην πιο πρόσφατη έκδοση, που συνιστάται ανεπιφύλακτα, όπως ισχύει και για κάθε ενημέρωση του Joomla. Αυτό διασφαλίζει ότι θα εξακολουθήσετε να λαμβάνετε υποστήριξη και ενημερώσεις ασφαλείας από το Joomla Project.

Όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμισή σας στο 3.10, θα πρέπει αμέσως να αρχίσετε να παίζετε με το Joomla 4.0, αν δεν το έχετε κάνει μέχρι τότε, και να αρχίσετε να σχεδιάζετε την αναβάθμιση σε Joomla 4.0. Ο George Wilson και η Jenn Gress εργάζονται ήδη εντατικά για την προετοιμασία της τεκμηρίωσης «3.10 σε 4.0». Επομένως, ρίξτε μια ματιά στα έγγραφα εκεί, ξεκινήστε τα σχέδιά σας για την αναβάθμιση, και μην διστάσετε να αναφέρετε τυχόν ζητήματα ή ερωτήσεις στο φόρουμ, ή όταν νομίζετε ότι υπάρχει πρόβλημα, στον ιχνηλάτη ζητημάτων (issue tracker).

Τι πρέπει να κάνουν οι προγραμματιστές επεκτάσεων;

Θα πρέπει να ξεκινήσουν τώρα να ασχολούνται με το Joomla 3.10 και το Joomla 4.0. Η βασική ομάδα προσπάθησε πολύ να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο εύκολη τη σύνταξη κώδικα, που λειτουργεί με πολύ μικρές προσαρμογές στο Joomla 3.10 και ταυτόχρονα στο Joomla 4.0. Ως προγραμματιστής επέκτασης, ρίξτε επίσης μια προσεκτική ματιά στη σελίδα εγγράφων "Πιθανά προβλήματα συμβατότητας προς τα πίσω στο Joomla 4", όπου υπάρχει μια λίστα με πράγματα που πρόκειται να σπάσουμε στο 4.0.

Ως προγραμματιστής επέκτασης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον πρακτικό κανόνα:

  • Μια επέκταση που τρέχει στο 3.9, θα τρέχει και στο 3.10
  • Μια επέκταση που τρέχει σε ένα 3.10, αφ’ ενός χωρίς επεκτάσεις που έχουν καταργηθεί, αφ’ ετέρου με namespaced κλάσεις και ενημερωμένες πρακτικές κώδικα, θα πρέπει να λειτουργεί και στο 4.0.

Ο κύριος λόγος που εισάγαμε αυτό το επίπεδο συμβατότητας στο 3.10 είναι ότι μπορείτε να τρέξετε την ενημερωμένη επέκτασή σας με σχεδόν τον ίδιο κώδικα στο Joomla 3.10 και 4.0, ώστε να μην χρειάζεται να συντηρείτε ξεχωριστή βάση κώδικα ή νέα έκδοση κάθε επέκτασης και για τις δύο μεγάλες εκδόσεις.

Όταν η επέκτασή σας έχει πλέον δοκιμαστεί πλήρως και μπορεί να εκτελεστεί σε 4.0, είναι σημαντικό να ενημερώσετε την ετικέτα "targetplatform" από το update.xml σας, για να δηλώσετε ξεκάθαρα από ποια έκδοση και πέρα υποστηρίζεται η επέκτασή σας στο 4.0. Αυτήν την πηγή χρησιμοποιεί ο ελεγκτής ενημέρωσης πυρήνα, για να προσδιορίσει εάν η αναβάθμιση είναι ασφαλής ή όχι για τον κάτοχο της επέκτασής σας.

Τι είναι ο Έλεγχος ενημέρωσης και γιατί είναι τόσο πολύτιμο χαρακτηριστικό;

Ο ελεγκτής αναβάθμισης, που τώρα είναι ενσωματωμένος επιτέλους στο Joomla 3.10, ήταν ένα έργο που ξεκίνησε ο Roland Dalmulder με μαθητές του «Technische Hochschule Mittelhessen Gießen» σε μιά συνάθροιση για κώδικα που έλαβε μέρος σε αυτό το πανεπιστήμιο. Η ομάδα που τελικά υπέβαλε το αντίστοιχο αίτημα (Pull Request) στο Core CMS ήταν: Samuel Schepp, Kevin Linne και David Donges. Αυτός ο κώδικας βασίζεται στην δουλειά κατά τη διάρκεια της συνάθροισης J και Beyond 2017, όπου ο Piotr Moko μετέφερε τον κώδικα που έγραψε ο Nick Savov για τον έλεγχο αναβάθμισης από το 2.5.x στο joomla 3.

Άρα, αυτή η δυνατότητα έχει μακρά ιστορία, η λειτουργία της σήμερα είναι η ακόλουθη. Όταν επιλέγει κάποιος να ενημερώσει τον πυρήνα σε μια νέα μεγάλη έκδοση, η Εφαρμογή Ενημέρωσης του Joomla εκτελεί ορισμένους ειδικούς ελέγχους για την υγεία του συστήματος και δείχνει εάν το τρέχον περιβάλλον φιλοξενίας υποστηρίζεται από τις ενημερωμένες απαιτήσεις του συστήματος.

Ο δεύτερος έλεγχος που τρέχει ο ελεγκτής είναι εάν όλες οι εγκατεστημένες επεκτάσεις υποστηρίζονται, δεν υποστηρίζονται ή απαιτούν ενημέρωση. Εμφανίζει αυτές τις πληροφορίες στην οθόνη Ενημέρωσης του Joomla, λίγο πριν πατήσετε το κουμπί για να ξεκινήσει η ενημέρωση.

Πώς θα μας βοηθήσει να μεταναστεύσουμε εύκολα στο Joomla 4;

Με αυτήν τη δυνατότητα μπορείτε πλέον να ελέγξετε πριν τρέξετε την ενημέρωση εάν όλες οι εγκατεστημένες επεκτάσεις σας υποστηρίζουν ήδη την έκδοση 4.0. Χωρίς να βασίζεστε σε εξωτερικές λίστες ή να ελέγχετε χειροκίνητα όλα τα πακέτα. Τώρα μπορείτε να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή εάν θέλετε ή όχι να κάνετε αναβάθμιση σε Joomla 4.0 ή να τρέξετε πρώτα περισσότερες δοκιμές.

 

Θέλεις να συμμετάσχεις πιο ενεργά στην ελληνική κοινότητα του Joomla; Επικοινώνησε μαζί μας.

profile icon
Μαρία Μπώχερτ

Χρησιμοποιώ το Joomla! από πριν να είναι Joomla!, από τότε που ήταν mambo - κάπου 18 χρόνια. Οπαδός του open source, με βοηθάει πάντοτε να κάνω το επόμενο βήμα. Τα σκυλιά μου, το διάβασμα και η μουσική είναι η άλλη μισή ζωή μου.

Συντομεύσεις
Πρόσφατα Tutorials
Αναρτήσεις στο Blog

Το όνομα Joomla!™ και το λογότυπο χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μετά από περιορισμένη άδεια της Open Source Matters. Το joomla.gr δεν σχετίζεται με, ούτε υποστηρίζεται από, την Open Source Matters ή το Joomla!™ Project.
The Joomla!™ name and logo are used in the United States and other countries under limited license from Open Source Matters. joomla.gr is not associated with, nor endorsed by, Open Source Matters or the Joomla!™ Project.

Joomla.gr footer Logo

Δημιουργήθηκε με χρήση του Joomla! CMS

Κατασκευή - Συντήρηση - Φιλοξενία
Onscreen Web Services  &  Easylogic &  upward Digital

Στείλτε μας email ή ακολουθήστε μας