Ιστολόγιο

Το blog της κοινότητας

banner που αναγράφει "Joomla4, Joomshaper, ετοιμάζοντας τα πρότυπα - templates"

Ετοιμάζοντας τα templates για το Joomla 4: Kawshar Ahmed

Τώρα που οδεύουμε προς τη σταθερή έκδοση Joomla 4, ήρθε η ώρα να μάθουμε πώς εργάζονται οι προγραμματιστές προτύπων, ώστε να προσαρμόσουν τα templates για την επόμενη μεγάλη έκδοση του CMS μας.

Απόδοση στα ελληνικά με βάση το άρθρο του Andrea Gentil στο Joomla! Community Magazine με τίτλο "Getting templates ready for Joomla 4: Kawshar Ahmed

Τα templates αποτελούν ουσιαστικό μέρος του οικοσυστήματος Joomla, καθορίζουν την ταυτότητα του site μας και διευκολύνουν την περαιτέρω διαμόρφωση του, ώστε να καλυφθούν συγκεκριμένες ανάγκες. Αποτελούν σημαντικό παράγοντα κατά τη μετάβαση στο Joomla 4.

Με την ευκαιρία αυτή, μιλήσαμε με έναν από τους κορυφαίους προγραμματιστές templates, τον Kawshar Ahmed από το JoomShaper.

Κατ΄αρχήν, θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε, που αφιέρωσε χρόνο για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Γειά σας! Είμαι ο Kawshar Ahmed, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του JoomShaper. Σχεδιάζουμε, αναπτύσσουμε και υποστηρίζουμε πρότυπα και επεκτάσεις Joomla για περισσότερο από μια δεκαετία.

Είμαι χαρούμενος που συμμετέχω σ’ αυτήν την κοινότητα εξ αρχής, υποστηρίζοντας εκδηλώσεις Joomla, τοπικά και διεθνώς. Το ταξίδι μας με το Joomla υπήρξε πάντοτε συναρπαστικό, λόγω του ίδιου του CMS, των χρηστών και της κοινότητας. Ελπίζω ότι το Joomla 4 θα είναι το μεγάλο βήμα στο μέλλον για τους χρήστες.

Τι θα συμβεί στα πρότυπα όταν κυκλοφορήσει το Joomla 4; Θα είναι συμβατά ή θα πρέπει οι προγραμματιστές να προσφέρουν τελείως νέες εκδόσεις;

Τα Joomla templates θα πρέπει να ενημερωθούν, για να λειτουργούν με το Joomla 4. Είναι μια τελείως διαφορετική δομή, που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνετά. Οι προγραμματιστές έχουν πολλή δουλειά σ’ αυτή την περίπτωση. Το πιο σημαντικό είναι πως θα πρέπει να κάνουν τα πρότυπα συμβατά με το Joomla 4. Στο JoomShaper διαθέτουμε 100+ πρότυπα και 50+ επεκτάσεις. Πρέπει να εργαζόμαστε ταυτόχρονα, καθώς μερικά πρότυπα εξαρτώνται από ορισμένες επεκτάσεις μας. Αυτήν τη στιγμή δουλεύουμε το Helix Ultimate 2.0, που θα είναι συμβατό με το Joomla 4 τους επόμενους μήνες. Στη συνέχεια, πιστεύουμε ότι όλα τα πρότυπα, που βασίζονται στο Helix Ultimate, θα είναι συμβατά με το Joomla 4, όταν κυκλοφορήσει η σταθερή έκδοση. και θα συνεχίσουμε προσθέτοντας σταδιακά την υποστήριξη για το Joomla 4 στα πρότυπα που βασίζονται στο Helix 3.

Τι πρέπει να κάνουν οι χρήστες με τα πρότυπα, όταν μετεγκαθίστανται στο J4; Αυτή η μετεγκατάσταση θα συνεπάγεται την πλήρη αλλαγή του site τους; Τι πρέπει να περιμένουν από τους παρόχους προτύπων τους;

Οι χρήστες θα πρέπει να ελέγξουν εάν το πρότυπό τους είναι συμβατό με το Joomla 4. Θα πρέπει να έχουν αντίγραφα ασφαλείας και να διορθώσουν χειροκίνητα τις παρακάμψεις, που ενδεχομένως έχουν κάνει στο πρότυπο. Τότε θα μπορούν να προχωρήσουν στην ενημέρωση Joomla 4. Εάν υπάρχουν επεκτάσεις, από τις οποίες εξαρτάται το site, θα πρέπει να βεβαιωθούν πριν από την ενημέρωση, ότι αυτές οι επεκτάσεις είναι επίσης συμβατές με το Joomla 4.

Εάν γίνει με τον σωστό τρόπο, η ενημέρωση του Joomla 4 δεν θα επηρεάσει δυνητικά την εμφάνιση και την αίσθηση του ιστότοπου. Είναι πάντα καλό να κάνετε ένα αντίγραφο ασφαλείας πριν την ενημέρωση. Οι χρήστες θα πρέπει να περιμένουν από τους παρόχους προτύπων να κυκλοφορήσουν εγκαίρως συμβατές εκδόσεις και να παρέχουν σωστές οδηγίες για τους τρόπους ενημέρωσης.

Ως προγραμματιστής, πότε πρέπει να ξεκινήσετε να εργάζεστε για την ενημέρωση; Το συντομότερο δυνατό ή να αναμένετε μια πιο σταθερή έκδοση Joomla 4;

Αρχίσαμε ήδη να δουλεύουμε και έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο με τα πρότυπα και τις επεκτάσεις μας. Αναμένουμε από το Joomla team σαφές χρονοδιάγραμμα, ώστε να καθοριστούν τα στάδια και οι χρονικές προθεσμίες. 

Νομίζω ότι οι προγραμματιστές δεν πρέπει να περιμένουν τη σταθερή έκδοση. Θα πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται εκ των προτέρων σε θέματα συμβατότητας, καθώς οι χρήστες θα είναι ενθουσιασμένοι και θα θέλουν το update το συντομότερο δυνατό. Εάν οι προγραμματιστές δεν παράξουν εγκαίρως συμβατά προτύπα και επεκτάσεις, το Joomla ενδέχεται να χάσει μεγάλο μερίδιο  αγοράς. Για αυτήν την περίπτωση, νομίζω πως το Joomla πρέπει να ενθαρρύνει τους προγραμματιστές να κάνουν τις επεκτάσεις τους συμβατές με το Joomla 4.

Πώς επηρεάζουν οι διαφορετικοί τύποι εκδόσεων την ενημέρωση των προτύπων (alpha, beta, RC);

Η έκδοση του Joomla 4 δεν μπορούσε να προβλεφθεί ως πορεία από την αρχή. Είδαμε πολλά σχέδια να αλλάζουν από την alpha στην beta έκδοση. Πολλοί προγραμματιστές είχαν ήδη εργαστεί ώστε οι επεκτάσεις τους να είναι συμβατές με τις εκδόσεις alpha εδώ και χρόνια, όμως ο σχεδιασμός άλλαξε αρκετές φορές και οι προγραμματιστές έχασαν χρόνο. Ωστόσο, πιστεύω ότι η τρέχουσα μορφή του διαχειριστικού μέρους είναι η τελική για το Joomla 4 και αν όντως παραμείνουμε σε αυτή τη μορφή, θα είναι πολύ χρήσιμο ένα πρόγραμμα κυκλοφορίας. Το σωστό βήμα θα είναι ένα χρονοδιάγραμμα των εκδόσεων beta, RC και της σταθερής έκδοσης.

Το Joomla 3 χρησιμοποιεί το Bootstrap 2, το Joomla 4 χρησιμοποιεί το Bootstrap 4, πώς επηρεάζει τα πρότυπά σας αυτή η ενημέρωση;

Ευτυχώς, τα πρότυπα μας που βασίζονται στο Helix Ultimate είναι χτισμένα πάνω στο Bootstrap 4 και αυτό είναι πλεονέκτημα για εμάς. Σχετικά με τα πρότυπα που βασίζονται στο Helix 3, θα πρέπει να βρούμε μια λύση ή να ενημερώσουμε το Helix 3 σε Bootstrap 4. Αλλά, αν θέλετε τη γνώμη μου, το Joomla δεν πρέπει να προσθέσει frontend framework στο core. Για παράδειγμα, όταν θα διατίθεται ήδη το Joomla 4, θα κυκλοφορήσει το Bootstrap 5 και θα είμαστε πάλι πίσω.

Πώς αναμένετε να επηρεάσει την επιχείρησή σας η κυκλοφορία του J4;

Είναι δύσκολο να πω κάτι σ’ αυτό το στάδιο. Η κύρια πρόκληση είναι να συνεχίσουμε την υποστήριξη για το Joomla 3 και το Joomla 4 ταυτόχρονα. Εργαζόμαστε για τη συμβατότητα και θα πρέπει να εργαστούμε λίγο περισσότερο για την υποστήριξη. Έτσι, το Joomla 4 προσθέτει πολλά στη λίστα των υποχρεώσεών μας.

Όμως, η επιτυχία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη δουλειά μας. Χρησιμοποιούμε και εμείς ορισμένες επεκτάσεις τρίτων. Εάν η συμβατότητα δεν εξασφαλιστεί έγκαιρα, τόσο για τα πρότυπα όσο και για τις επεκτάσεις, το Joomla θα χάσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς. Έτσι, η επιτυχία εξαρτάται από ολόκληρο το οικοσύστημα Joomla. Ο καθένας, που παρέχει ένα πρότυπο ή μιά επέκταση, πρέπει να παίξει το ρόλο του. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή, που μπορεί να οδηγήσει το Joomla σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

 

profile icon
Μαρία Μπώχερτ

Χρησιμοποιώ το Joomla! από πριν να είναι Joomla!, από τότε που ήταν mambo - κάπου 18 χρόνια. Οπαδός του open source, με βοηθάει πάντοτε να κάνω το επόμενο βήμα. Τα σκυλιά μου, το διάβασμα και η μουσική είναι η άλλη μισή ζωή μου.

Το Joomla! είναι ένα community driven project, και δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη δική μας συνεισφορά.

Πού μπορώ να ενημερωθώ για τις δράσεις της ελληνικής κοινότητας του joomla;

  1. Ιστοσελίδα της κοινότητας
  2. Forum της κοινότητας στο joomla.org
  3. Facebook Group - Γίνε Μέλος!
  4. Joomla! User Group - JUG Athens  - Γίνε Μέλος!

Θέλεις να συμμετάσχεις πιο ενεργά στην ελληνική κοινότητα Joomla; Επικοινώνησε μαζί μας.

Συντομεύσεις
Πρόσφατα Tutorials
Αναρτήσεις στο Blog

Το όνομα Joomla!™ και το λογότυπο χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μετά από περιορισμένη άδεια της Open Source Matters. Το joomla.gr δεν σχετίζεται με, ούτε υποστηρίζεται από, την Open Source Matters ή το Joomla!™ Project.
The Joomla!™ name and logo are used in the United States and other countries under limited license from Open Source Matters. joomla.gr is not associated with, nor endorsed by, Open Source Matters or the Joomla!™ Project.

Joomla.gr footer Logo

Δημιουργήθηκε με χρήση του Joomla! CMS

Κατασκευή - Συντήρηση - Φιλοξενία
Onscreen Web Services  &  Easylogic &  upward Digital

Στείλτε μας email ή ακολουθήστε μας