Για το Joomla, και όχι μόνο

Κείμενα

Τα 6 Joomla SEO tips

Η συνεχής βελτιστοποίηση και το SEO της ιστοσελίδας σας έχουν μεγάλη σημασία: είναι ο τρόπος για να επιτύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε στις μηχανές αναζήτησης. Ακολουθώντας τις 6 συμβουλές που αναφέρονται στη συνέχεια θα οδηγηθείτε στα αποτελέσματα αναζήτησης κερδίζοντας οργανικούς χρήστες.

Απόδοση στα ελληνικά με βάση το άρθρο του John Rampton στο magazine.joomla.org

Search Engine Optimization (βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης). Αυτές οι τρεις λέξεις είναι αρκετές για να κουράσουν ακόμα και τον πιο ενθουσιώδη ιδιοκτήτη ή marketer μιας ιστοσελίδας. Όλοι θα προτιμούσαμε να περάσουμε το χρόνο μας σχεδιάζοντας όμορφους ιστοτόπους ή δημιουργώντας έξυπνες εκστρατείες μάρκετινγκ. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή το SEO δεν είναι συναρπαστικό δεν σημαίνει ότι θα το αγνοήσουμε.Εδώ είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το SEO μας ενδιαφέρει:

  • Γνωρίζατε ότι τα leads στο SEO έχουν υψηλότερο conversion rate περίπου στα 2,6 % ενώ τα εξερχόμενα (outbound) leads, όπως η εκτυπωμένη διαφήμιση, τα ενημερωτικά μέιλ ή τα προσωποποιημένα μέιλ, έχουν 1,7 %; Όταν συνδυάζονται με χιλιάδες αλληλεπιδράσεις, αυτή είναι μια τεράστια διαφορά.
  • Σύμφωνα με έρευνα μόνο το 29% των επισκέψεων ενός ιστότοπου έρχεται με την απευθείας εισαγωγή του ονόματος του ιστότοπου στη γραμμή περιήγησης του browser. Tο 47% περίπου των επισκέψεων - ή σχεδόν οι μισές από το σύνολο των επισκέψεων - προέρχονται από τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης (άρα από το SEO).
  • Γνωρίζατε ότι το 75% των χρηστών ποτέ δεν περνάνε στη δεύτερη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης στη Google; Με άλλα λόγια, εάν δεν έχετε καλή κατάταξη στους ανταγωνιστικούς όρους αναζήτησης, η πλειοψηφία του κοινού σας δεν θα βρει ποτέ τον ιστότοπό σας.

Υπάρχουν δεκάδες άλλες στατιστικές βασισμένες σε έρευνες και σε τάσεις. Το σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να επικεντρωθείτε στο SEO για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα του site σας.

 

6 Joomla SEO Tips

Επιταχύνετε το site σας

Ο χρόνος φόρτωσης της σελίδας και η ταχύτητα του site είναι 2 σημαντικά συστατικά του SEO. Ενώ υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να επιταχύνετε έναν ιστότοπο, μια από τις πιο χρήσιμες συμβουλές είναι να ενεργοποιήσετε τη μνήμη cache του Joomla.

Όταν ένας επισκέπτης κάνει κλικ στον ιστότοπό σας και φορτώνει μια σελίδα, το Joomla αντλεί περιεχόμενο από τη βάση δεδομένων και φορτώνει όλες τις απαραίτητες εφαρμογές που έχετε εγκατεστημένες και σε λειτουργία, για να παρουσιάσει τη σελίδα σας στον χρήστη. Η διαδικασία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα μόνο την πρώτη φορά αν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία cache στο Joomla.

Χρησιμοποιήστε επεκτάσεις σχετικές με SEO

Το καταπληκτικό με το Joomla είναι ότι υπάρχουν πρόσθετα για τα πάντα, ακόμα και για το SEO. Παρόλο που θα κάνετε τη βασική βελτιστοποίηση στο site σας, αν χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα SEO πρόσθετα μπορείτε να καλύψετε αδυναμίες και τρωτά σημεία που δεν γνωρίζατε ότι υπήρχαν. Το SEOSimple είναι ένα από τα καλύτερα πρόσθετα, αλλά μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλές και καλές επιλογές.

Ενεργοποιήστε το URLs Φιλικό προς τις Μηχανές Αναζήτησης

Στις Γενικές ρυθμίσεις του Joomla site σας και στην ενότητα Ρυθμίσεις SEO, επιλέξτε ΝΑΙ στα «Urls Φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης» και «Αναδιατύπωση URL». Έτσι θα αφαιρεθούν τα τυχαία στοιχεία από τa url των σελίδων σας και θα γίνει η απαιτούμενη βελτιστοποίηση ώστε να πετύχετε υψηλότερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Στην ουσία με αυτό το τρόπο απλοποιείται το url, εμφανίζονται μόνο τα στοιχεία που αντιπροσωπεύουν τις σελίδες και είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία που καταλαβαίνει η Google και οι υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης.

Επιλέξτε WWW ή non-WWW

Στο Joomla δεν γίνεται αυτόματη ανακατεύθυνση του ιστότοπου στη βερσιόν www ή χωρίς το www. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα με την αναγνώριση των Canonical σελίδων. Μπορούμε να το λύσουμε αν προσθέσουμε συγκεκριμένο κώδικα στην .htaccess. Δεν έχει σημασία πιά επιλογή θα κάνουμε, απλώς να υπάρχει η μια επιλογή και η άλλη να είναι μη προσπελάσιμη. Αυτή η ενέργεια ελαχιστοποιεί τα μπερδέματα και αποτρέπει τις μηχανές αναζήτησης από το να πιστεύουν ότι έχετε διπλότυπο περιεχόμενο.

Ξεφορτωθείτε το error 404

Ένας σημαντικός παράγοντας με αρνητική επίπτωση στο σάιτ σας είναι το να εμφανίζετε πολλές φορές η σελίδα 404. Οι μηχανές αναζήτησης μισούν το να εμφανίζεται αυτή η σελίδα στο σάιτ. Δεν είναι δυνατόν βέβαια να αποφύγουμε κάθε λάθος. Απλώς, μπορούμε να φτιάξουμε μία φιλική σελίδα προς το χρήστη που να εμφανίζετε ως 404 και να βοηθά το χρήστη να βρει αυτό που ψάχνει. Να είναι User Friendly. Πολλά templates παρέχουν ήδη σχεδιασμένη την σελίδα 404. Δείτε τη με προσοχή και βελτιστοποιήστε την αν χρειάζεται, ώστε να προσθέτει αξία στην ιστοσελίδα σας.

Δημιουργήστε ποιοτικό περιεχόμενο.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την καλύτερη κατάταξη σας στις μηχανές αναζήτησης, είναι το ποιοτικό περιεχόμενο. Με το πέρασμα του χρόνου, το ποιοτικό περιεχόμενο σας που σχετίζεται με το στοχευμένο κοινό σας, θα δημιουργήσει ποιοτικά backlinks, τα οποία θα σας φέρουν περισσότερους επισκέπτες. Έτσι θα αυξηθεί το authority του site σας. Θεωρήστε το ως μακροπρόθεσμη επένδυση η οποία θα δώσει μακροπρόθεσμη αξία.

Μην παραμελείτε το SEO

Αν μέχρι στιγμής δεν ενδιαφέρεστε για το SEO τότε χάνετε την ευκαιρία να φέρετε περισσότερους οργανικούς επισκέπτες στο site σας, να αυξήσετε τα έσοδα σας από διαφημίσεις και να μεγαλώσετε τα conversions. Το SEO δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται χρόνο και καλές πρακτικές.

Αυτά τα 6 tips θεωρούνται ευρέως βέλτιστες πρακτικές και ακολουθούνται από πολλούς. Αν θέλετε να βελτιστοποιήσετε το site σας, ακολουθήστε τες.

 

tonia chanioti

Τόνια Χανιώτη

Γράφω από μικρή χιλιόμετρα, έχω black χιούμορ και γελάω με τα παθήματα μου. Χρησιμοποιώ το Joomla! εδώ και 11 χρόνια γιατί αλλάζει, εξελίσσεται και με κρατάει σε εγρήγορση. Όπως το SEO. Όπως οι κοινότητες.
#JoomlaLover

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις από την Ελληνική Κοινότητα Joomla!

Το όνομα και το λογότυπο Joomla!™ χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μετά από περιορισμένη άδεια της Open Source Matters. Το joomla.gr δεν σχετίζεται με -ούτε υποστηρίζεται από- την Open Source Matters ή το Joomla!™ Project.


 

joomla.gr logo

Δημιουργήθηκε με τη χρήση του Joomla
Κατασκευή - Συντήρηση - Φιλοξενία
Onscreen Web Services Easylogic