Για το Joomla, και όχι μόνο

Κείμενα

Tips για γρήγορο Joomla site

Πώς μπορούμε να επιταχύνουμε ένα joomla site; Το ζητάνε οι πελάτες, το απαιτούν οι μηχανές αναζήτησης, και είναι δυνατόν να το πετύχουμε. Αρκεί να ξεκινήσουμε και να δώσουμε προσοχή σε 6 σημεία: διαχείριση επεκτάσεων, ρύθμιση page caching, χρήση της συμπίεσης gzip, βελτιστοποίηση μεγέθους εικόνων, καθως και των αρχείων css, html και javascript, χρήση php 7. Ας τα δούμε αναλυτικότερα:

 

Διαχείριση Επεκτάσεων στο Joomla

Πολλές φορές έχει σημειωθεί ότι το joomla είναι, out-of-the-box, ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Μια από τις βασικές του διαφορές από άλλα cms, το wordpress λχ, είναι πως, με την εγκατάστασή του, μπορεί να δώσει ένα πλήρες, ασφαλές, πολυγλωσσικό site, που να διαχειρίζεται τους χρήστες, να είναι seo optimized, να έχει διαφορετικά εικαστικά και επίπεδα πρόσβασης, περιεχόμενο σε πολλές γλώσσες κλπ.

Συνεπώς, πολλές φορές χρειάζεται να απενεργοποιήσουμε επεκτάσεις, και όχι να προσθέσουμε! Δείτε λοιπόν τις επεκτάσεις που έχετε ενεργοποιημένες και απενεργοποιήστε όσες δεν χρησιμοποιείτε. Εγκαταστήστε με φειδώ επεκτάσεις τρίτων κατασκευαστών, όσες πραγματικά χρειάζεστε, όχι απλά επειδή υπάρχουν. Και, τελευταίο αλλά εξαιρετικά σημαντικό, ενημερώνετε τόσο το joomla, όσο και τις επεκτάσεις του, στις τελευταίες εκδόσεις τους: εξασφαλίζετε έτσι ασφάλεια, λειτουργικότητα και ταχύτητα.

 

Προσωρινή μνήμη - Page caching

Ενεργοποιήστε την προσωρινή μνήμη / page caching, μέσω των Γενικών Ρυθμίσεων / Global Configuration.

Επίσης είναι χρήσιμο να ενεργοποιήσουμε και το πρόσθετο της προσωρινής μνήμης (System Page Cache).

 

Συμπίεση Gzip

Ενεργοποιείται μέσω των Γενικών Ρυθμίσεων / Global Configuration του Joomla και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζετε μείωση από 50 έως 75% του όγκου των δεδομένων που στέλνει ο server στον browser. Ελέγξτε μέσω του παρόχου της υπηρεσίας φιλοξενίας σας αν η ρύθμιση αυτή είναι γενικά ενεργοποιημένη στο server όπου φιλοξενείσθε.

 

Αρχείο htaccess

Ορίστε μέσω του αρχείου ποιο hostname θα χρησιμοποιεί η σιτοσελίδα σας, με ή χωρίς www. Είναι αδιάφορο το ποιό θα επιλέξετε, αρκεί να μην χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα και τα δύο. Ορίστε, επίσης, ότι τα μόνιμα στοιχεία της ιστοσελίδας (εικόνες, αρχεία κώδικα κλπ) θα αποθηκεύονται προσωρινά και δεν θα καλούνται κάθε φορά που ένας επισκέπτης θα καλεί εκ νέου την ιστοσελίδα σας. Χρησιμοποιείστε τις εντολές deflate compression, gzip compression και expire headers.

 

Μέγεθος εικόνων

Δώστε μεγάλη σημασία στη βελτιστοποίηση του μεγέθους των εικόνων που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα σας. Αξιοποιώντας εργαλεία, deskop ή online, μπορείτε να μειώσετε το μέγεθος, και κατά συνέπεια το χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας, χωρίς να κάνετε καθόλου έκπτωση στην ποιότητά τους.

 

Βελτιστοποίηση js, css, html

Μειώστε το μέγεθος των αρχείων και ενοποιήστε τα, όπου είναι δυνατόν (ένα css αντί για πολλά, ένα js αντί για πολλά, ελαχιστοποίηση μεγέθους html). Τα σύχρονα templates δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Επίσης υπάρχουν επεκτάσεις του joomla για αυτή τη λειτουργία.

 

Χρησιμοποιήστε την php 7x

Πέρα από τους λόγους ασφάλειας και υποστήριξης (οι εκδόσεις php 5.5 και οι προγενέστερες δεν υποστηρίζονται πλέον, η υποστήριξη της php 5.6 λήγει στο τέλος του 2018), υπάρχει και η λειτουργικότητα και η ταχύτητα. Το Joomla (στην τελευταία έκδοσή του) είναι 2 φορές ταχύτερο στην php 7. Ζητείστε από τον πάροχο της φιλοξενίας σας να ενεργοποιήσει την php 7 για την ιστοσελίδα σας.

Άρης Ντάτσης

Αρης Ντάτσης

Το Joomla είναι στο μυαλό μου συνώνυμο με την Κοινότητα και το Ελεύθερο Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Αυτός είναι και ο λόγος που συμμετέχω στο joomla project από το ξεκίνημά του, ενεργός joomler, έχω ιδρύσει την ελληνική κοινότητα του joomla.gr και είμαι παρών στη διεθνή κοινότητα στο joomla.org.

Στην επαγγελματική μου ζωή, διευθύνω την Onscreen Web Services.
Είμαι σίγουρος πως #ΜεΤοJoomlaΌλαΓίνονταιΚαλύτερα

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις από την Ελληνική Κοινότητα Joomla!

Το όνομα και το λογότυπο Joomla!™ χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μετά από περιορισμένη άδεια της Open Source Matters. Το joomla.gr δεν σχετίζεται με -ούτε υποστηρίζεται από- την Open Source Matters ή το Joomla!™ Project.


 

joomla.gr logo

Δημιουργήθηκε με τη χρήση του Joomla
Κατασκευή - Συντήρηση - Φιλοξενία
Onscreen Web Services Easylogic